Lenteschoonmaak

01/04/2021

Het geheim achter een opgeruimd huis: 5 opbergtips

Lenteschoonmaak? Ontdek onze opruimtips!

De lente en het mooie weer zijn in het land! Kriebelt het bij jou ook je huis en tuin op orde te brengen en met een propere lei de zomer in te gaan? 1 op de 3 Belgen houdt een lenteschoonmaak. Maar hoe pak je dat nu aan? We helpen je graag op weg met onze opruimtips!

1) Minder spullen, meer energie

Een opgeruimd huis staat gelijk met een opgeruimd hoofd. Spullen, en het onderhouden ervan, vragen veel energie van je. Door minder spullen te hebben, krijg je aandacht  voor wat je echt belangrijk vindt in je leven en meer tijd en energie om dingen te doen waar je blij van wordt. Maar hoe schep je nu orde in de chaos en creëer je ruimte om je te omringen door alleen maar dingen waar je van houdt? Hoe start je met minimaliseren?

2) Spark joy 

De Japanse Marie Kondo ontkende enkele jaren geleden een ware opruimhype met haar boeken en serie op Netflix. De Spark Joy-methode van Marie Kondo raadt je aan om in één grote beweging zo veel mogelijk spullen weg te doen, tot je enkel datgene overhoudt waar je gelukkig en blij van wordt: spark joy dus. Nadat je dat proces doorgemaakt hebt, wordt het voor eens en altijd gemakkelijk om je spullen op orde te houden. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit niet zomaar een hype is, maar dat deze methode inderdaad echt wérkt!

3) Opruimvolgorde

Volgens de KonMari methode ruim je best op in een bepaalde volgorde: niet per kamer, maar per categorie: je begint met kleding, gevolgd door boeken, papieren en allerhande spullen (komono). Door te beginnen met de gemakkelijkste categorie en de moeilijkste spullen tot het laatst te bewaren, oefen je in beslissingen nemen, tot het uiteindelijk heel gemakkelijk gaat. Marie Kondo reikt enkele gedachten aan die het proces vergemakkelijken:

  • Focus bij het weggooien op wat je wel en niet gelukkig maakt en laat de gedachte los dat de spullen ooit (veel) geld gekost hebben of dat je ze moet bijhouden omdat je ze van iemand gekregen hebt. Beslis wat je de moeite waard vindt om zelf te houden. Gooi wat je niet meer nodig hebt weg, doe het naar de kringloopwinkel, geef het weg of probeer wat nog goed is, te verkopen. 
  • Heb je het moeilijk om afscheid te nemen van bepaalde spullen met emotionele waarde? Neem er eerst een foto van. Daarna is het vaak gemakkelijker om het weg te gooien. Of kies ervoor om het toch te waren, maar geef het dan ook een mooie plek.
  • Als je bepaalde spullen de afgelopen jaren niet gedragen of gebruikt hebt, ga je dat de komende tijd ook niet meer doen en kan je ze beter wegdoen.
  • Wat jij niet nodig hebt, heeft jouw familie ook niet nodig, dus zadel hen niet op met jouw rommel of afdankertjes. Om te vermijden dat ze je tegenhouden om bepaalde dingen weg te doen hen niet bij het opruimproces.

4) Opgerold staat netjes 

Hoe berg je de spullen die je kozen hebt om te bewaren, dan wel op? Volgens Marie Kondo kan je kleding best oprollen in plaats van vouwen en in ladekasten opbergen. Het voordeel hiervan is dat je meteen ziet welke kleding er in je lade ligt en dat je gestreken kledingsstukken ook nog eens zonder plooien uit de kast komen! Andere spullen kan je best soort per soort bij elkaar bewaren in rechthoekige dozen voor het meest overzichtelijke resultaat. Geef alles daarbij een vaste plaats.

5) Opruimfeestje

Als je je huis opgeruimd wil houden, is het belangrijk om je huisgenoten te betrekken in het proces. Opruimen is plezant...maak er samen een opruimfeestje of wedstrijd van! Laat de kinderen helpen en geef hen bijvoorbeeld elk hun persoonlijke opbergruimte,  waar ze hun eigen spullen kunnen bewaren. Geef hen elke avond 10 minuten om zoveel mogelijk spullen op z'n plaats te doen. Laat het algemene motto, wanneer je iets neerlegt, zijn: "Don't put it down, put it away!"

Geïnspireerd door onze tips om aan het opruimen te gaan, of om meer te weten?

➤ Ontdek onze handige opbergers zoals de speelmatten/opbergzakken van Play&Go.

➤ Volg een workshop "Opgeruimd huis" bij drafabGREEN, met opruimcoach Anneliese Roose - zodra de gezondheidscrisis het toelaat.

➤ Bekijk ook onze onderhoudstips en -producten voor huis en tuin.

Veel opruimplezier!

Marijke - drafabGREEN team


Deel:

Voeg reactie toe