Interieurtrends van 2024

12/01/2024

Interieurs gevuld met kleur en ambacht

Van maximalisme naar individualisme

2023 was het jaar waarin we ons losrukten van de ‘rustige’ pandemische sfeer. Uit een verlangen naar een uitbundiger leven waren maximalistische interieurs, vol expressieve en kleurrijke elementen alomtegenwoordig. Nu lijkt er een verschuiving te zijn naar een meer individualistischere kijk op interieurs. De keuze voor lokaal geproduceerde en duurzame materialen lijkt steeds duidelijker aanwezig te zijn. Toch wordt er afstand genomen van de aardse tinten en zachte vormen. De focus ligt vooral op eenvoud, postindustriële esthetiek en stille verfijning.

Als reactie op de groei van AI is er op alle vlakken ook een groter verlangen naar zelfexpressie en individualiteit. Ook in de interieursector.

Aandacht voor Ambacht

In 2024 wordt gespeculeerd over een heropleving van de kunst- en ambachtstijl. Ook de focus op duurzaamheid is steeds meer aanwezig. Karakterloze wegwerp artikelen worden vervangen door producten die op ambachtelijke manier gecreëerd worden. Er is eerbied voor het materiaal, het detail én voor het vakmanschap. Ook onze leveranciers produceren steeds meer in Europa.

Foto 1: Kite stoel - Bolia
Foto 2: Avio kruk - Blomus
Foto 3: Layered clay - Ethnicraft

Kleur zorgt voor visuele energie

Het kleurenpalet lijkt terug te keren naar effen, gedurfde kleuren zoals smaragdgroen, mosterdgeel of Yves Klein-blauw om visuele energie uit te lokken. We zijn op zoek naar ervaringen die onze eigen persoonlijkheid en waarden weerspiegelen. Er is een groter bewustzijn van de rol die design speelt op het gebied van gastvrijheid.

Foto 1: Slit tafel - Hay
Foto 2: Remember
Foto 3 : Verso vaas - Ferm Living
Foto 4: Sara poef - Eekhoorn

 

Biofilie

Biofilie, het streven naar een connectie met de natuur, is een blijvend onderdeel van de hedendaagse esthetiek. Interieurs worden verrijkt met groen, natuurlijke materialen en daglicht. Deze aanpak stimuleert welzijn en brengt een verfrissende verbinding tussen de gebouwde omgeving en de natuurlijke wereld.

 Foto 1: Hourglass - Ferm Living

Manon De Backer - drafabGREEN team


Deel:

Voeg reactie toe